OVER VIVAX  |  CONTACT  |  BESTELLING
LAATSTE NIEUWS

22 april 2013Witte Streep

Nieuwe stier: Chalclyffe Ransom

Het heeft even geduurd, maar eindelijk hebben we een stier weten te vinden die voldoet aan de strenge eisen van Vivax Genetics en die vrij is van Shottle-, Goldwyn- of O-Manbloed. Ransom heet hij en het is een Ramos-zoon uit een EX-93 Mtoto-moeder die net als haar moeder als fokkoe geweldig gepresteerd heeft in het Verenigd Koninkrijk. Bij de combinatie Ramos x Mtoto ligt het gevaar van een te lage melksnelheid op de loer, maar dat is hier niet het geval: in het VK is die zelfs licht bovengemiddeld, omgerekend 100.

De hoge verwachting voor levensduur bij deze combinatie is echter wel aanwezig: met een lvd van 683 dagen ligt deze op een zeer hoog niveau, waarbij de werkelijke dochterprestaties nog niet eens worden meegenomen na de recente aanpassing in de lvd-fokwaarde (pas na 180 dagen ipv 90 dagen in de eerste lactatie worden de dochterprestaties ingewogen, tot die tijd betreft het voorspellingen en aannames). Die dochterprestaties laten echter op dit gebied veel verwachten. Ransom scoort uitstekend voor conditie, celgetal, vruchtbaarheid, uiers en benen, waarbij met name het goede beengebruik extra vermelding verdient. Precies de kenmerken dus die belangrijk zijn voor koeien om onder alle omstandigheden probleemloos te kunnen produceren. Daarnaast hebben ze ook een zeer aangenaam karakter, waardoor er eigenlijk geen afvoerredenen overblijven. Ook voor robotboeren is Ransom zeer interessant: de achterspeenplaatsing is zeer goed, dwz niet nauw, maar correct onder het kwartier.

Qua productie voldoen de Ransom-dochters eveneens aan de verwachtingen van deze combinatie. Ze starten gemiddeld als vaars. In Groot-Brittannië is hij licht positief voor melk, vet en eiwit, omgerekend net niet. Te verwachten valt echter bij deze afstamming dat ze zich bij het ouder worden op dit gebied duidelijk zullen verbeteren.

Als u serieus werk wilt maken van het fokken van probleemloze koeien, mag u Ransom niet missen!


Indexendraai april 2013: Stuurman hoogste stier voor levensduur!

Stuurman heeft het dan toch geflikt: geheel op eigen kracht, nl. door de prestaties van zijn dochters en niet door allerlei aannames en berekeningen, is hij met een lvd van +846 dagen de hoogste Holsteinstier van Nederland voor wereldwijde toppers als Ramos, Mascol. Mtoto, Jeeves of O-Man. Hier ging een jarenlange gestage stijging van zijn index aan vooraf. Het duurt nu eenmaal lang voor levensduurprestaties tot uitdrukking komen in een index die vooral bedoeld is om zo snel mogelijk nieuwe "toppers" te identificeren. Met zijn NVI van +192 staat Stuurman net buiten de huidige top-50. Het lijkt niet al te gewaagd om te veronderstellen dat Stuurman met afstand de beste stier is geweest van zijn generatie (geboren in 1998!). Zijn werkelijke fokwaarde ligt echter nog hoger: in de NVI-berekening worden slechts de eerste drie lijsten meegenomen. Bij Stuurman vind daarin een duidelijke stijging van 1e (negatieve INET) naar derde (positieve INET) lactatie plaats. Aangezien deze stijging niet bij de derde lijst stopt en de Stuurman-dochters gemiddeld 14 maanden langer op een bedrijf rondlopen, wordt zijn productie-index nog behoorlijk onderschat!

Helaas is van Stuurman geen sperma meer beschikbaar. Gelukkig lijkt zijn kleinzoon Vivax Leverage zowel uiterlijk als in zijn genomische fokwaarden heel erg veel op Stuurman in zijn beginjaren. Vanwege zijn moeder Vivax Theodora die model kan staan als typische Stuurman-dochter hoeft dit niet te verbazen en durven we hem rustig te promoten als de opvolger van Stuurman!

 

Maximus-dochter reservekampioene

Op zaterdag 9 maart j.l. werd op de Zuid-Nederlandse Wintershow in Asten-Heusden Maximus-dochter Stoks Gertruida 23 reservekampioene bij de vaarzen. Over deze zeer verse (met nog een fractie zucht in de uier) dochter uit de proefperiode schreef Florus Pellikaan in "Veeteelt":

"De Maximusdochter van Stoks Holsteins uit Nederweert-Eind deed met haar fraaie mix van kracht en melktype en de lange uier zelfs een gooi naar het goud. Ze miste alleen nog de gewenste klieving van de ophangband, ...

Onze hartelijke felicitaties voor de familie Leenders, die op deze show eerder al eens een zwartbonte kampioene had met een dochter van een Vivax-stier, te weten Sunbuck-dochter Stoks Joke 101.

 

Links replica horloges replica horloges replica horloges replica horloges replica horloges