De EUNA en het behoud van genetische diversiteit

  De EUNA ziet het als een belangrijk onderdeel van haar functie om de bloedvernauwing die al decennia lang plaatsvindt in de fokkerij, af te remmen en tegen te gaan. De opkomst van de populatiegenetica met haar selectie-indexen en vermeerderingstechnieken...

Lees meer

aAa systeem

U heeft ze vast wel eens gezien, de aAa-codes. Meestal bestaande uit 3 cijfers, soms uit 6 cijfers. Maar wat betekenen deze cijfers en hoe kun je het aAa systeem gebruiken? Het aAa systeem bestaat al zo’n 60 jaar en is ontwikkeld door Bill Weeks, een begenadigd...

Lees meer

Smalle voorhand ondermijnt functionaliteit

De voorhand is een onderdeel van de koe dat jarenlang nauwelijks aandacht heeft gekregen in de fokkerij. Nu een Franse stand van de voorbenen, klauwproblemen bij de voorklauwen en een gedraaide stand van die voorklauwen steeds vaker onderwerp van gesprek zijn, lijkt het tijd dat daar verandering in komt.

Fokwaarde: hard feit of wilde gok?

Elke indexdraai levert een enorme hoeveelheid fokwaardecijfers op. Cijfers die vaak heel absoluut worden genomen. Maar wat betekenen die cijfers eigenlijk? Hoe betrouwbaar zijn ze? En wat gebeurt er met de rangorde als er nieuwe kenmerken worden opgenomen in de index?

Hellende kruizen niet wenselijk

Al decennialang wordt in de fokkerij een hellende kruisligging positief gewaardeerd. Waarom eigenlijk? Er is geen verband met vruchtbaarheid, nauwelijks met afkalfgemak, een hellend kruis zorgt voor onbalans in de bouw van een koe en een langere levensduur is positief gecorreleerd met een gemiddelde kruisligging en niet met een hellende.