4 juni 2019

Op 31 mei j.l. vond de jaarvergadering van de EUNA plaats op het bedrijf van Wilhelm Schulz in Wieren met aansluitend op 1 juni excursies naar de bedrijven van Kleemann in Burhafe en Alter in Elsfleth.

Met deelnemers uit Oostenrijk, Duitsland en Nederland was er een internationaal gezelschap aanwezig op de jaarvergadering van de EUNA, de door boeren opgerichte ‘Europese vereninging voor fokkerij volgens de wetten der natuur’. Die begon op het bedrijf van Wilhelm Schulz in Wieren nabij Uelzen op de Lüneberger Heide. Hier waren een drietal stiermoeders uit het EUNA-programma te bezichtigen: Karina, de moeder van Martin met een levensproductie van ruim 110.000 kg melk, Konni, de moeder van Sammy met 75.000 kg en haar droogstaande dochter Kontra, moeder van de nog in te zetten Coldsprings Ira-zoon Indio. Vooral Konni maakte indruk met haar frisheid en melktypische uitstraling, niet in de laatste plaats vanwege haar glanzende, fijne, zijde-achtige huid en de droge, fijne botten.

aAa-analyseur Theo Pieters was aanwezig om uitleg te geven over het aAa-systeem, gevolgd door een workshop, waarbij de deelnemers in groepjes zelf enkele koeien moesten analyseren. Dit bleek na één keer uitleg geen gemakkelijke opgave, maar wel een zeer leerzame. Na het avondeten volgde een discussie over allerhande fokkerijzaken en was er volop gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, waarbij opvallend is op hoeveel verschillende manieren er succesvol geboerd kan worden.

Bedrijf Kleemann, Burhafe

De volgende morgen ging het gezelschap vroeg op pad om op tijd op het bedrijf van de familie Kleemann in het Oost-Friese Burhafe te zijn, waar vooral uit Nederland geïnteresseerde fokkers en liefhebbers zich aansloten bij de groep. Als altijd maakte het koppel van Kleemann veel indruk met de vele fraaitypische, best bewaarde oude koeien. Maar liefst 35 van de ruim 100 koeien hadden een levensproductie van meer dan 75.000 kg melk. Cadondochter Italia en Reaktor-dochter Hauke spanden de kroon met ruim 140.000 en 135.000 kg melk. Italia liep er bij als een jonge koe die aan het begin van haar carrière staat, Hauke was op de jongste Excellentschau in Leer nog 1B in de rubriek met de hoogste levensproducties achter de latere kampioene. Ook de moeder van EUNA-stier Stargate, Ilsegret,die inmiddels al ruim 110.000 kg melk heeft gegeven, maakte indruk. Ze had net 5 dagen gekalfd, maar was alweer fris als een hoentje en liep vanwege de prachtige balans in haar skelet als een kievit op haar geweldig beste benen.

  Italia, ruim 140.000 kg melk

 

 

 

 

 

 

 

Hauke 135.000 kg melk

 

Bedrijf Alter, Elsfleth

Het programma werd ’s middags voortgezet op het bedrijf van Lonar-fokker Georg Alter. Ook het bedrijf van Alter is een absoluut topbedrijf met een geheel eigen fokkerijfilosofie. ‘Ik gebruik drie of vier generaties op rij een eigen stier om dan weer eens een keer vreemd bloed toe te voegen,’ vertelde Alter. ‘Dan weet je dat de koeien passen bij je bedrijfsomstandigheden en kan een vreemde stier voor  bloedverversing zorgen, maar niet veel verknoeien.’ Die eigen stieren stonden overigens vaak wel bij een KI, zoals Alltus en Glandorf, twee stieren die het geweldig gedaan hebben bij Alter. De eigen stieren voeren vrijwel zonder uitzondering terug op Malta, de bekende Odindochter (uit Manitu x Rex), die ingeschreven was met EX-94, 128.000 kg melk produceerde en als 12-jarige nog algemeen kampioen was op het WEU-Konvent, de keuring van het toenmalige stamboek WEU, dat inmiddels is opgegaan in Masterrind. De soms nauwe inteelt die met deze lijn bedreven wordt, leidt hier tot imponerende resultaten zonder enige indicatie van inteeltdepressie, een teken voor de gezondheid van deze genetica. Een koe die grenzen verlegt wat betreft productie is een Damiondochter die een gemiddelde productie per levensdag heeft boven de 30 kg melk, een unieke prestatie (gemiddeld ligt dat kengetal rond de 12 – 13 kg melk per levensdag), die al leidde tot een levensproductie van 135.000 kg melk, maar waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Een koe die het fokbeleid op dit bedrijf misschien wel het beste vertegenwoordigde was nr. 606, een prachtig uitgebalanceerde, harde en correcte Glandorf-dochter uit een eveneens aanwezige en net zo uitgebalanceerde Lonardochter uit een Simson uit een Alltus. Vier keer een eigen stier met Malta als stammoeder op rij!