Naast de op levensproductie geselecteerde stieren in ons pakket hebben we ook een aantal ‘genomics-stieren’ in het pakket. Deze stieren zijn even zorgvuldig uitgezocht als de andere stieren. Ze komen uit goede, betrouwbare koefamilies en het zijn goedgebouwde stieren. Stieren waar we achter kunnen staan.

Amor P Rf is de hoogste productievererver van Duitsland en een van de hoogste ter wereld. Hij heeft via een geweldige melkplas (+2113 kg) en een positief eiwitgehalte (+0,01) een INET van maar liefst 513 euro. Ondanks deze gigantische productie vererft Amor goede uiers (105), een goed celgetal (101) en een lange levensduur (433 dagen). De melksnelheid is gemiddeld (100). Als bonus is Amor ook nog hoornloos en heeft hij de roodfactor. Kortom, een unieke stier! Zijn cijfers worden ondersteund door een volle zus van zijn moeder, die in 2017 deelnam aan de Nationale Show in Duitsland en de koe met de hoogste productie is in Duitsland.

Eveneens een geweldenaar voor productie is Bogota. Ook hij vererft een melkplas van meer dan 2000 kg melk zonder het eiwitgehalte te verlagen. Dat weet hij te combineren met lage celgetallen en een bovengemiddelde melksnelheid. Ook qua exterieur hoeft hij zich niet te schamen met 110 voor totaal exterieur, 105 voor beenwerk en 109 voor uiers. Zijn originele Duitse fokwaarde kenmerkt hem als een topstier voor benen. Helaas is de benenvererving internationaal nog altijd het zwakste onderdeel van de omrekeningsmethode, wat leidt tot lage correlaties en topstieren die onderschat worden. Zijn aAa-code van 315 is niet bepaald gebruikelijk onder hoge productiestieren, wat hem extra interessant maakt. Uitstekende stier om een keer een enorme productiestoot te geven in een verder op laatrijpheid en soliditeit gebaseerd fokprogramma.

Beethoven is een echte allrounder. Hij komt uit een driekwartzuster van de Duitse topstier Boss en vererft een solide productie met +0,18% eiwit, goede fitneskenmerken en uitstekend exterieur (111 totaal, 115 uiers). Beethoven zelf is een zeer correcte, harmonisch gebouwde stier.

 

 

Amadeus-Red is een van de hoogste exterieurstieren in Zwitserland. Geen wonder, want hij combineert via vaderskant de Roxy-familie met de Apple-familie aan moederskant. Amadeus is een echte outcross-stier met een verwantschapsgraad van slechts 4% met de populatie. Met een omgerekende fokwaarde van 116 zijn de uiers het glanspunt in zijn vererving. Ook de fitnesskenmerken zijn echter zeer goed en geven hem een hoge fitnessindex in Zwitserland.

 

 

De Fleckviehstier Wilsno heeft op basis van zijn eerste Oostenrijkse dochters een fokwaarde die een goede productievererving laat zien (omgerekend +957 kg melk -0,20% vet en +0,00 % eiwit op dubbeldoelbasis) met een uitstekende score voor celgetal (105). Er zijn nog geen dochters ingeschreven, maar het gaat om zware, goed bespierde dubbeldoeldieren. Wilsno komt uit het EUNA-programma. Zowel zijn moeder als grootmoeder hebben mer dan 100.000 kg melk gegeven.