Donald 209 Rf

aAa 156324           Malki x 53.000 kg Jerudo x 73.000 kg Gale x 116.000 kg Lava

*Malki met roodfactor!

*beste stier

*zeer uniforme nafok

Donald 209 is iets bijzonders! De Malkizoon heeft de roodfactor en komt uit een zeer productieve moederlijn met beste gehalten. Overgrootmoeder Jaantje 243 overschreed de 10.000 kg vet en eiwitgrens met een levensproductie van 116.385 kg melk met 5,02% vet en 3,84% eiwit. Ook zijn moeder en grootmoeder hebben met respectievelijk 4,61 en 4,89% vet en 3,70 en 3,91% eiwit beste gehalten. Donald 209 is ingezet door de veeteeltstudieclub Broek in Waterland en gefokt door een lid van de vereniging, Johan Roos uit Katwoude.

Er zijn behoorlijk wat dochters aan de melk gekomen bij de leden van de studieclub, waarbij sommigen niet schroomden om hem royale kansen te geven. Dat lijkt achteraf een gelukstreffer, want de Donald 209-dochters imponeren! De nafok is zeer uniform en laat zich omschrijven als normaal ontwikkelde, jeugdige, laatrijpe vaarzen met veel kwaliteit. Nagenoeg zonder uitzondering hebben de dochters een ruime voorhand met veel ruimte tussen de parallelle, fijne voorbenen, een zeer goede middenhand en lange kruizen met een centraal geplaatste draaier. De ondiepe, soepele uiers zijn sterk opgehangen en hebben een goede speenplaatsing. Het beenwerk is uitzonderlijk goed met voldoende zware, maar toch fijne, droge botten en beste klauwen. Ze staan zowel voor als achter recht op de klauwen, waardoor deze gelijkmatig afslijten en de dieren makkelijk kunnen bewegen. Glanspunt in de vererving is de fijne huid die strak over de botten ligt bij alle dieren.

De vaarzen beginnen met goede, maar niet extreme producties en behouden een optimale conditie, waardoor ze hun productie makkelijk aankunnen en goed door kunnen groeien. Op de robotbedrijven vallen ze op doordat ze snel leren om zich (vaak) te laten melken. Alles wijst er op dat de Donald 209-dochters uit zullen groeien tot probleemloze, beste melkkoeien die lang op de bedrijven zullen blijven. Perfectie en fokdoel benaderd!

Donald-dochters op de jubileumkeuring in Broek in Waterland in 2023:

1A en HM middenklasse Hanna 248, fam. Hoeve, Amsterdam

1C Moortje 424, fam. Honingh, Zuiderwoude

1B Jans 63, fam. Bark, Monnickendam

1A en reservekampioene middenklasse, fam. Roos, Katwoude

Donald 209 als ruim 6-jarige